Kui isetegija kuulutas välja jaanuari toiduaineks oad, siis
mulle meenus minu mullune oakasvatamine ja kapinurgas seisvad poetatud oad.
Millegipärast ei ole ma kunagi poest ube ostnud, aga kui nad koduses kapis on
olemas, siis ei või (ei ole mõistlik) neid sinna igaveseks ajaks seisma jätta.
Kes teab miks, aga minu aiapidamisel saadavad mind igal aastal
ühe või teise teatud vilja uputused. Tunamullu oli selleks kõrvitsad. Tegime
kevadel peenraid, mina omad ja lapsel lasin ka erinevaid seemneid maha panna, et temalgi
peenrad oleks. Igatahes, selle tagajärjeks oli see, et sügiseks oli meil 30
kõrvitsat, ja seda kõike kasvatas tavaline põld. Eks ma siis käisin ringi ja
igale ettejuhtuvale rohkem või vähem tuttavale sokutasin oma kõrvitsat. Mingi osa loomulikult marineerisin
klassikaliselt, aga osa panin ka lihtsalt kas siis riivituna või tükeldatuna
sügavkülma.
Allikas: Internet |
Mullu oli selleks uputavaks viljaks aeduba. Minu kallis tädi
andis kevadel seemneid ja mina (ei tea, mis ma küll mõtlesin) panin ikka kõik
antu mulda ka. Ja siis vastu sügist andisid ju kõik oapõõsad saaki. Osad said
muidugi kaunadena korjatud, aga lõpuks sai ka siin mõõt täis ja lasin neil lihtsalt
kasvada, kuni oad said täiskasvanuks. Eks siis tuli ilmsiks minu kannatlik
pool, kui ma neid poetama hakkasin. Saagiks sain oma paraja kotitäie. Ja nüüd
oli paras aeg nende ubadega ometi midagi ette võtta. Kõigepealt ma keetsin need
ära (eelnevalt leotatud) ja panin sügavkülma (sealt pärast hea võtta).
Iga perenaine teab ja teeb ühepaja toitu, ja selleks ei ole
mingit retsepti vaja ja ega ka koguseid mõõta. Mina panen oma oapatta kokku:
kartuli, porgandi, kõrvitsa, oad vm köögivilja, praen hakkliha sibula ja küüslauguga ning lisan
selle ka podisevale pajale. Ja siis podisebki, kuni valimis on ilus värviline
ühepaja või ühepere söök. Muidugi sobiks sinna ka kaalikas, tomat või mis
iganes.
Ega minu pere mehed ei usu kõrvitsalistesse, kui ikka
mainid, et mingi toidu sees on kõrvits või kabatšokk, siis on ninad vingus, nagu kõrvits
oleks mingi "roppus" :D. Aga selliselt n.ö peidetuna ühepajatoidu sees ei ole ta
isegi nähtav ja kõrvitsal ei ole ka teadupärast mingit spetsiifilist maitset,
mis ta eredalt esile tooks, pigem ikka selline massi tekitav täide. Nii et
petan nad ära :D
Nii, nüüd olen ka toidust hakanud jutustama. Ei tea, millest
ma veel jutustama hakkan ? :D Pildistama sööki ma veel ei ole hakanud, aga mine tea....
Ka mina olen sunnitud oma kõrvitsat toidu sees varjama. Heldus, kui see välja tuleks, et miskit "kahtlast" on lisatud. Saatsin Sulle pisukese tunnustamisauhinna http://www.sewinglady.net/2014/03/omblusmamsli-auhinnatud-blogi.html
VastaKustuta